Wednesday, December 23, 2009

AVATAR vs ACI SELIMUT KAIN BATIK!!!



I’ve been waiting for this movie for ages! Semua review tulis yang baik-baik jer tentang filem ni. So, last nite, lepas jer balik dari opis, singgah rumah sekejap since ada delivery vitagen hari ni, aku dan intan terus pegi Terminal 1 kat Seremban untuk show pukul 8.45 p.m.



Sampai kat GSC Terminal 1, giler nyer ramai orang. Nasib baik Intan dah booking siang2. Tapi yang hairannya, sumer2 yang ada kat depan panggung tu semuanya India. Ada Show cerita Tamil lah pulak malam tu!!!ishk!ishk!ishk! Ada ler sorang dua Latinos macam aku ngan Intan tersesat kat situ. Ramai dan riuh sungguh kat depan panggung. Ada yang bawak kain batik untuk selimut badan lagi…heheheh!!!! I’ve got nothing against them, tapi lawak ler tengok gelagat depa! Aku tanya ler sorang mamat yang ada kat situ, naper ramai sangat orang2 dia datang tengok wayang malam tu? Dia kat Hero citer tu giler nyer famous! Tu pasal ler ramai…kata dia lagi, kalau Rajnikanth berlakon, lagi ramai orang turun. Tiket sure Sold Out nyer!!


What crossed my mind at the time was, Depa ni cukup berbangga dengan filem depa. Syabaz bĂȘte!!!!



So, about the AVATAR yang aku tengok lak, pergh!! Giler nyer best! Aku ni memang peminat filem2 yang ada banyak CGI. SCi-Fi especially, memang my favorites. Scene dalam filem ni superb! Dengan pemandangan yang so surreal, Giler apa! Jalan citer walau pun lebih kurang macam citer koboi lawan red Indian, tapi semua kekurangan tu berjaya di cover dengan keindahan fantasi yang digarap dengan begitu baik. Rasa macam nak pegi layan sekali lagi jer citer nih!!!


Yang tak bestnyer, bila ramai geng2 yang tak dapat tiket menonton ‘Hero Famous Tamil’, beramai-ramai memenuhi panggung! Tak reti dok diam. Jap bangun gi toilet, jap bangun gi beli pop corn, jap bangun pegi jamban lagi….wey…..tak reti-reti nak pakai pampers ke!!!!Aci yang bawak selimut kain batik tu pun ader skali……warghhhhhhhhhhhh!!!!!!! Dia ler yang paling kalut skali…….Camno…..Sabor jer lah!!!!!

Monday, November 23, 2009

Made In Malaysia

Bila dengar lagu-lagu baru yang sedap melalui radio mulalah aku tak senang duduk. Tak senang duduk sebab rasa terpanggil untuk turut menyumbangkan karya aku untuk industri muzik tanahair. Frankly, we have so many talented singer yang tak pernah dihargai oleh peminat muzik sendiri. Rata-rata Malaysian listener masih lagi mengagungkan foreign artist. Aci kerat jari kalau buat survey kat ‘so called’ rakyat Malaysia yang “MAJU” ni pasti nama artis Indon dan omputeh meniti dibibir. Memang depa ni hebat, tapi artis-artis tempatan tak lah berdiri rendah sangat compared to them. Contoh artis tempatan yang pada pendapat aku sehebat artist luar seperti Faizal Tahir, Jac Victor, Amy Search dan Search of course!, Budak-budak underground yang kini dah ramai masuk mainstream music such as Bunkface, Pesawat, Pretty Ugly, Nitrus dan bersepah lagi nama-nama yang aku sendiri tak berapa ingat. Semuanya hebat-hebat. Bebudak reality TV, tak kurang hebatnya. Bebudak AF seperti Bob, Idayu, Amelya, Faizal, Farhan, Nubhan, Sahri and the gang, Bebudak program Mentor seperti johan Mentor season 1 , 2 & 3, semuanya hebat-hebat.



Korang pernah dengar album Reshmonu? How ‘bout a group called Nitrus? Pernah dengar lagu2 dari Pete Teo? Juwita Suwito? Afdlin Shauki? These local artist memang tak memalukan Malaysia. Dari arrangement muzik, susunan lirik hinggalah ke quality penerbitan. As good as foreign artist.


So Malaysian, next time kalau korang nak beli album Linkin Park or Papa Roach, cuba test dengar our local band such as Dr.Kronik, Bunkface, 1 buck Short, Meet Uncle Hussein, dan banyak lagi yang dah masuk aliran mainstream. Or kalau korang suka sangat dengan band Indon macam Samson, Dewa 17, Radja, naper tak boleh minat Nitrus, Koko, Exist, Pretty Ugly or Sofaz?


Tak payah tunding jari siapa yang silap dalam hal ni. To all Malaysian artist, teruskan usaha memartabatkan industry muzik tanahair ke satu tahap yang boleh dibanggakan. To artist-artist yang sentiasa mengeluh album tak laku, susah nak jual, tapi naper album MAWI @ SITI @ ADAM @ DAFI boleh jalan? Hebat sangat ker depa tu? Cari penyelesaian bukan cari ALASAN!!!

Friday, November 13, 2009

HILANG BADI DI ANGLERS RESORT



Semenjak aku dan Kafi menjadi “fishing buddies”, banyak tempat telah kami pergi. Lukut, Port Klang, Balik Batu, Semenyih, Bukit Bandaraya dan yang terbaru di empangan Kuala Kubu. Kafi banyak mengajar aku tentang ‘gadget-gadget’ memancing yang sebelum ini satu apapun aku tak tahu. Nak beli batang pancingpun aku tanya kat Kafi dulu. Kafi ni jenis yang suka buat ‘research’ tentang ilmu-ilmu memancing. So tak hairanlah kalau dia lebih tahu dari aku.

BADI

Tapi yang bestnya, dalam kesemua trip yang kami pergi, selalunya aku akan dapat ikan (lesen) terlebih dahulu dari dia. Tak kiralah, ikan gelama ke, tetanda kecil ke, janji, aku akan dapat lesen dulu dari dia. Kadang-kadang, aku dapat ikan, dia satu habuk pun tarak. Kesian tu kesian ler jugak! Mana taknyer kalau tengok muka kawan dah macam ‘Tin Biskut’! Mungkin aku ni bawa badi kat dia kot!

ANGLERS RESORT, PULAU INDAH (PORT KLANG)

Itu cerita lama, pagi Jumaat yang lepas bersamaan 14 Mac 2008 (11.30 pagi), Kafi membuktikan yang dia adalah ‘fighter’ sebenar. Badi aku akhirnya berkubur di ANGLERS RESORT Port Klang.

Kami bertolak dari ofis selepas waktu kerja dalam pukul 8.30 malam. Kami singgah di North Port dan Tanjung Harapan untuk membeli umpan hidup. Kami beli anak belanak dan udang. Udang yang kami dapat semuanya kecil-kecil belaka, dan menurut kata penjual umpan, udang susah nak dapat sekarang ni sebab air kat Port Klang dah kotor.

AIR CANTIK, ORANG LAK RAMAI!

Kami sampai di Anglers Resort lebih-kurang pukul 12 tengah malam. Sekali lagi kami frust sebab orang ramai awal-awal lagi dah menghuni jeti kat situ. Ingatkan datang hari kerja tak ramai orang, perhitungan kami silap. Ada yang bawak famili bermalam kat situ lagi.

Sementara menunggu pemancing-pemancing lain balik, kami lepak-lepak sambil buat perambut dan berdoa agar jeti cepat kosong. Kalau ikut jadual pasang surut air, bunga pasang akan bermula dalam pukul 3 pagi, so aku ambil kesempatan untuk tidur dulu.


HABUK PUN TARAK!

Pukul 3 pagi aku bangun dan terus ke jeti, alhamdulllah, orang dah tak ada kecuali ada sorang brader ni tengah leka memancing. Dari pukul 3 pagi sehingga subuh sekor ikan pun tak makan umpan aku. Kafi lagilah tak dapat! Penat, Frust dan mengantuk! Itulah yang aku rasa. Aku tertidor kat jeti dan terbangun bila hari dah semakin siang.

TODAK PUN OK!

Cantik! Itu yang dapat aku gambarkan bila melihat fajar menyinsing di kaki langit. Kami bersarapan dengan ‘Jajan’ yang dibawa sambil berkira-kira untuk pulang dalam pukul 10 pagi. Tak mahu balik dengan tangan kosong, aku memancing ikan-ikan todak yang banyak bermain di permukaan air. Ikan todak kalau digoreng tepung sedap gak!

IKAN PERTAMA

Dalam aku dok sibuk memancing ikan todak tiba-tiba loceng yang dipasang kat pancing aku berdering nyaring. Nyaris batang pancing aku tak terjun ke laut kalau tak disambar oleh sorang brader yang ada kat situ. Aku ambil batang pancing aku dan tali terus menghambur keluar. Drag aku ketatkan sedikit dan mula melawan tarikan ikan. Kelibat ikan tak nampak lagi dan ikan masih lagi menarik tali ke bawah jeti. Kira-kira 15 minit berlawan akhirnya ikan berjaya di daratkan. Pergh! Ikan Kaci beb! Walaupun beratnya dalam sekilo lebih sikit, tapi boleh tahan juga dia melawan.

IKAN KEDUA DAN JUARA!

Senyum sampai ketelinga aku dibuatnya. Kafi mesti tak puas hati nyer! Riak-riak ‘Tin Biskut’ sedikit demi sedikit mula kelihatan. Setengah jam kemudian tiba-tiba tali pancing Kafi pula berdesing kuat. Ikan menghenjut tali kebawah jeti untuk melepaskan diri. Kafi berhempas pulas melawan ikan yang seperti tak mahu menyerah kalah, dan tali sekali lagi dihenjut kuat kebawah jeti. Selepas bertarung kira-kira 20 minit, kelibat ikan mula nampak.

Siakap beb! Ikan akhirnya berjaya didaratkan dengan menggunakan tangguk.Kali ini giliran Kafi lak senyum sampai ketelinga! Senyum sampai mata dia pun dah tak nampak! Tahniah bro, akhirnya dapat gak kau kalahkan aku!

TRIP PALING BEST

Trip kali ini bolehlah dikatakan yang paling manis bagi kami sebab inilah kali pertama aku daratkan ikan lebih sekilo kat sini dan inilah kali pertama Kafi dapat daratkan siakap liar setelah lebih setahun memburunya. Dan yang pastinya, aku bukan pembawa badi kepada Kafi.










Adios!




Saturday, November 7, 2009

05 November 2009

Bulan November datang lagi. Selain dari musim hujan yang tak kunjung rentinya,ada beberapa tarikh penting yang sering aku terlupa. Walupun dah set dalam kepala otak, tapi asyik tak ingat jer...mungkin dah tua aku ni!!

Ada 1 tarikh yang selalu miss dalam diary hidup aku.Yang aku ingat,dia tak pernah lupa apa saja tarikh penting dalam hidup ku.Kalau musim exam,dia akan ingat setiap jadual paper yang aku ambil.Dibacanya Yasin sepanjang 2 1/2 jam aku menduduki exam dengan harapan aku beroleh ketenangan dan tersingkap apa saja hijab yang cuba mem'black-out'kan aku (walaupun ada sesetengah paper tu aku buat dalam 1/2 jam jer....). Dia juga ingat akan segala 'do s' and 'don't s' tentang anaknya yang banyak cekadak ni especially dalam bab pemakanan dan emosi.

Tapi kenapa aku tak boleh ingat 1 tarikh yang penting dalam hidup dia.Tak concern kah aku?


Mak,


Kalau diberi pilihan antara 1000 tahun kehadapan untuk adik mengharung hidup di dunia ini, atau 1 hari kebelakang,Adik tetap akan memilih 1 hari dalam hidup Mak untuk adik ucapkan "Selamat Hari Jadi Mak! Semoga Mak panjang umur, dimurahkan rezeki dan bahagia sepanjang hayat!"


"Happy Belated Birthday Mak!" (Maaf, Adik terlupa untuk sekelian kalinya!)


PUAN HAJJAH CHE AMNAH BT HJ SALLEH
05.11.1944 - 05.01.1998

Monday, November 2, 2009

Bunga Raya Vanilla Strawbery Nepolitana!!

Just nak share dengan semua, Intan isteriku yang comel, tak suka bela binatang.Dia suka bela pokok. Laman rumah kami dah penuh dengan pokok-pokok belaannya. Dari pokok buah hinggalah ke pokok bunga. Benih-benih ada yang dibeli kat nursery dan ada yang diimport dari Kodiang. Aku rasa, kat dalam state Negeri Sembilan, kat rumah aku jer yang ada pokok Cemumar (‘Cemumaq’ orang Kedah panggil!) coz seramai yang aku tanya kat sedara sebelah sini, tak der sorang pun yang pernah kenal atau makan ulam Cemumar ni. Aku tanam sebab aku suka rasanya yang sedap!. Cicah sambal belacan…pergh!!! Syok ooo!!

Selain dari Cemumar, Intan & aku ada juga menanam pokok kari,kuinin,kantan,lengkuas and pokok bunga kertas yang semuanya diimport dari Kodiang. Bukan tak der pokok kari kat Nilai, tapi menurut kata Intan (yang lebih arif pasal pokok dari aku!), pokok kari kat belakang rumah kat Kodiang ni lebih wangi dan sedap. Wallahu’alam. Aku nampak sama jer!!! Aku tak minat sangat berkebun sebab dari kecil aku dah kena dera dengan pokok2 bunga arwah mak yang gila babas nyer banyak! Bayangkan!!! Pokok Palm jer dah 50 pasu!tak termasuk pokok-pokok lain lagi. Orkid 1 bangsal, daisies ber’flower2’ bed, pokok-pokok yang tanam kat atas tanah lagi….aku ler mangsa tukang menyiramnya setiap petang. Dah Nak keluar main, kena siram dulu pokok2 keliling rumah. Abis siram jer, dah masuk Maghrib!! Dah tak leh main kat luar dah…tu pasal ler aku tak ramai kawan and a bit kaki bangku……(by the way, aku catches up all my sportsman skill waktu kat STAR!!)

Tapi sebenarnya aku tak kisah pun. Dalam dok siram pokok2 bunga arwah mak, sempat juga aku main air. At the end, bukan pokok jer yang basah kuyup kena siram, aku pun basah lencun!! Itu cerita waktu kecil-kecil dulu, kat kampong! Yang aku nak citer kat semua ni pasal ada 1 pokok bunga raya yang Intan tanam. Still kat dalam poly bag, tak sempat nak transfer ke laman lagi. Asalnya pokok ni berbunga kaler putih, tapi yang uniknya, ada sekuntum ni keluar kaler putih dan pink! Cantik! Macam kaler aiskrim vanilla mix ngan strawberry. For everyone, this is the flower! Cantikkan?

Tuesday, October 13, 2009

SYAWAL DAH NAK ABIS!!


"Kat Masjid Kodiang" "Pagi raya"
Syawal dah nak habis! Pejam celik-pejam celik dah hampir sebulan kita menyambut raya. Tahun ni aku sambut Raya kat Kodiang, kampong halaman yang sudah lama aku tak jengok. Tahun ni aku beraya bersama sanak saudara dikampung setelah hampir 13 tahun aku beraya di Kolumpo. Perasan suka duka bercampur baur.

Suka sebab tahun ni aku dapat sekali lagi beraya bersama sanak saudara yang dah lama aku tak jumpa. Tahun ni juga adalah kali pertama aku beraya bersama Intan dikampung. Kasi tayang bini kat orang kampong!!muahahahahah!!!

Duka sebab aku tak dapat beraya lama kat kampong. Raya ke-3 dah kena balik KL sebab esoknya aku kena kerja. Tak sempat puas nak beraya, tetiba dah nak kena balik! Apa kabar Pakngah di Alor Setar dan Tok Su di Mata Ayaq? Makan2 kat rumah Kak Anis dan Abang Zan Maklang pun tak sempat nak jengah!Sorry, bukan tak sudi,tapi tak dapat cuti!!

Untuk Ayahanda Datuk Abdul Halim ‘R’ sekeluarga, saya memohon ampun dan maaf kerana tak sempat menjengah Ayahanda sekeluarga di Alor Setar pada hari Lebaran yang lepas.Panjang umur, Insyaallah saya akan menjengah Ayahanda di Alor Setar.

Terasa sedikit terkilan, bilamana cuti yang pendek tak dapat digunakan sepenuhnya. Ralat sebab tak sempat nak layan Tok lama-lama. Selalu kalau aku balik Kodiang, pasti aku akan melapangkan masa melawat Tok dan tanya kabarnya.Ntah kenapa kali ni rasa macam tak terluang langsung untuk melawat Tok.

Tok,
Adik do’akan agar Tok sentiasa sihat dan dipanjangkan usia.Insyaallah dalam tempoh terdekat, Adik akan balik Kodiang dan jumpa Tok. Aminnnn!!

Wednesday, May 6, 2009

LANG TENGAH ISLAND BREAKAWAY!!!











Just got back from Lang Tengah island last Sunday. Terus terang cakap….memang best! This was our office trip and being organized by the sport club Committee of MBSB. Pantai putih halus, laut tenang dan jernih plus the coral and fishes memang betul-betul syok!!. The Lang Sari Resort staff has been very good to us and the 3 days 2 nite stay seems not enough to 39 of us.
The activities had occupied our time from the time we arrived. Snorkeling trips around the island and the marine park were amazing. Penat but worth it! Bila petang, kami main beach volley ball and lepak-lepak tepi pantai tengok sunset. Waktu malam lepas dinner ada yang sambung jalan-jalan tepi pantai sambil mengutip pasir florescent color biru. Memang tak pernah jumpa sebelum ni pasir yang seakan-akan kelip-kelip. Soooo beautiful!!
Malam last kat Lang Tengah kami berBBQ kat tepi pantai. Tapi yang paling-paling best sepanjang trip ni adalah peluang untuk menyaksikan dengan mata sendiri penyu bertelur di pantai ini. All this while dapat tengok kat tv jer…but this time….ha…amik kau…depan mata sendiri. My wife pulak asyik dok melekapkan telinga dia kat tepi penyu tu…..ingatkan dok buat apa,rupa2nya dia kata nak dengar suara penyu menangis……lar….ingatkan dia buat lawak, rupanya serius……adoilah….nak buat camana, nak marah,bini aku! Nak gelak,nanti merajuk lak…….aku buat muka sardine jer lah…
A trip to remember!! Hidup ni bukannya lama sangat, kumpul duit banyak2 tapi kalau tak boleh nak guna untuk sedikit keriangan, might as well tak payah! Wa chow!!

Thursday, April 30, 2009

MY COMPOSITION -"SANGSIMU"

SANGSIMU


Telah lama ku mencuba
Menepis segala prasangka
Setiap waktu ku terharu
Dengan sikapmu yang tak pernah berkubur

* Mungkin kita lebih baik begini
Namun perlu ku nyatakan padamu kini

**Jika perlu kau tahu
Apa yang ku rasakan
Segala yang berlaku
Amat pahit ku telan
Jika perlu kau tahu
Bebas ku rasakan
Tiada lagi cemburu
Sangsi mu membunuh ku

Walau kini ku sendiri
Ku abadi waktu indah bersamamu

(Ulang rangkap * & **)

Kita hanya mencuba
Dunia hanyalah tempatnya
Usahlah kau berduka
Abadikanlah kenangan
Sepanjang perjalanan

(Ulang rangkap **)

video

Monday, April 27, 2009

AND THE WINNER IS........




Hahahahaha!!! As expected, I can’t sing anymore! No more angin….semput…by the way, contestants that night really gave their best shot. Semua kira dah macam artist lah…Malam tu judges were Hattan, Izwan Pilus and En.Hamzah (Senior RTM musician).My position tak ler teruk sangat. Dari 12 contestant, dapat no.5 jer! Maybe sebab aku tukar lagu last minute. I belted out a Lionel Richie song, 'Truly'. Hattan cakap my low tone is so beautiful, so did Izwan and En.Hamzah gave kind a weird remark to my vocal. Dia kata my voice is "Manja".... Izwan cakap yang dia suka the way I sang, kinda jazzy + R&B. Tapi aku puas hati sebab event berjalan seperti yang dirancang.
Dalam ramai-ramai contestant tu aku kagum dengan seorang budak ni. He can really sing. Singing his heart out a number from a local group “AMUK”, he made everyone went crazy. Unfortunately he did not win a title. Too bad! It’s okay BoB! You are still young, banyak lagi masa untuk bakat awak berkembang. And for my self, it will be a full stop to my singing career and I shall concentrate on my song composition and lyrics writing.




Monday, April 20, 2009

PITCHING LARI DIK!!!!


Hari Selasa lepas, aku masuk pertandingan nyanyi2 kat opis aku. Aku memang minat nyanyi. Dari kecik sampai ler sekarang asyik melalak jer. Sedap? Sampai ker hari ni tak pernah ler yang datang puji aku kata suara aku sedap. Perasan sendiri ada ler…anyway, yang aku nak citer kat sini bukan pasal aku, tapi pasal ada sorang awek kat opis aku yang juga masuk pertandingan ni. First waktu aku tau lagu yang bakal dibawa tu memang aku sudah tangkap respek sama dia. Dia nyanyi lagu “Penhujung Rindu” (Jamal Abdillah). Dalam hati aku,awek ni mesti mantap punya vocal sebab berani bawak lagu lelaki, Jamal pulak tu……so pada hari pertandingan,terserlah bakatnya yang selama ini sapa pun tak tau. Just nak bagi tau, hakim pada hari tu was Hattan (Biso Bonar).
Dengan penuh gemersiknya, dia mendendangkan lagu tu…..mak aiii!!! Ke laut temponya! Pitching hancuss…kelombong! Memang tak patut aku komen lebih2, tapi tidakkah kawan2 dia yang prihatin atau yang pernah dengar dia nyanyi sepatutnya menghalang dia dari memalukan diri dia di khalayak ramai??? Sampai hati depa!!! Anyway,aku kagum kat awek ni coz semangat dan keberanian yang ditunjukkan…wei…bukan senang nak nyanyi depan orang tau!!!
So..resultnya, awek tu tak dapat masuk final. Aku dan 11 peserta yang lain berjaya ke final dan seperti biasa, selepas jer keputusan diumumkan, mulalah dengar bunyi2 “pahat dan penukul”!!!biasa ler….adat dunia!!!

Thursday, April 2, 2009

BIRTHDAY SAPA ARI NI???ANGKAT TANGAN????

MASA : Lebih kurang pukul 9.00 pagi
TARIKH : 18hb Februari
TAHUN : 1978
LOKASI : Ruang Makan Tetamu (Rumah)

Adik yang baru aje bangun dari tido hairan melihat abang dan kakak sedang sibuk membuat sesuatu secara sembunyi-sembunyi.

Adik: Ha!!! Dok buat apa tu??? (sergah abang dan kakak dari belakang)

Abang & Kakak: Err..tak buat apa-apa lah! Pi main jauh2! (sambil kelam kabut menyembunyikan projek yang dijalankan).

Adik yang tak puas hati terpaksa angkat kaki. Adik masih lagi ingin tahu apa yang sedang dibuat oleh abang dan kakaknya. Secara diam-diam adik ‘spy’ abang dan kakak.Dari jauh adik nampak abang dan kakak sedang membalut sesuatu. Selesai projek, kakak menyembunyikan barang tersebut didalam laci lemari yang ada disitu. Abang dan kakak tergesa-gesa beredar dari situ.

Adik: aku nak tengok apa yang depa buat!! (sambil membuka laci lemari)

Ada sebuah kotak kecil yang dibalut cantik. Di atas kotak tertulis beberapa patah perkataan yang adik sendiri tak faham (adik masih tak pandai membaca walaupun dah berumur 6 tahun!). adik membuka balutan kotak kecil tersebut. Didalam balutan tersebut ada sebuah kotak berisi bebola cokelat (Windmollen) yang masih baru. Sambil menyorok di sebalik lemari, Adik membuka kotak itu dan memakan coklat yang ada di dalamnya.

Selepas habis coklat dimakan, adik membuang ‘barang-barang bukti’ jauh kedalam semak dibelakang rumah.heheheheheeheheh!!!! Adik tersenyum riang sebab dapat buat jahat kat “tag-team” dua orang tu (abang & kakak).

MASA: 1.00 Tengahari
Lokasi: Dapur dan Ruang Tamu rumah.

Mak: Adik! Pi siap pakai baju cantik-cantik. Sat lagi orang nak mai.
Adik: ada kenduri ka mak?
Mak: la….abang tak bagi tau kat adik ka?

Adik: tak pun…sambil menggeleng kepala.
Pon! Pon! (Bunyi hon kereta kat depan rumah! )
Mak: ha….tu orang dah sampai!!! Pi tukaq baju cepat! orang dah sampai!
Kat luar rumah, ramai orang sedang berkumpul. Sambil masing-masing membawa kotak berbalut. Adik masuk kebilik dan bersalin pakaian cantik. Selepas dibedak oleh Kak Norma, Adik keluar dari bilik.
HAPPY BIRTHDAY ADIK!
Adik terkejut. Diatas meja ada sebuah kek cantik dan ada lilin diatasnya. Semua orang sibuk mengucapkan selamat kepada Adik yang masih lagi mamai! Selepas lagu “Selamat Hari Jadi” dinyanyikan, adik meniup lilin diatas kek. Semua orang tepuk tangan.
Mak: Sekarang baru boleh buka hadiah!
Dibucu meja terdapat berkotak-kotak hadiah pemberian tetamu. Adik tersenyum riang. Disebelah lemari pula kelihatan abang dan kakak sedang mencari-cari hadiah untuk Adik yang disimpan didalam laci.
Adik pandang je gelagat “tag-team” dua orang tu…..hehehheheheeh!!!
P/S: Selamat Hari Jadi Ke 41 untuk kekanda Amrul Hazarin tersayang. Semoga sihat sejahtera dan termakbul segala doa dan impian!

Tuesday, March 31, 2009

Sunday, March 29, 2009

RAMA-RAMA

37 years old, and nothing to show for it. Like all dreamers, I too am wishing for a fairy godmother to wave her magical wand and turn me into a successful youth with a BMW parked in my garage.

I have been working for the past 10 years and am still struggling with the day to day issues and a step up the corporate ladder seems a very long, long way. Where have I gone wrong? What is it that I am not doing right? What are my opportunities in life and where are they?

I am not whining over my wasted years, it’s just that I know for a fact the opportunity has never risen for my true potential to be tested. I know the stars are within my reach but my feet are still earthbound.

For my dreams to become reality, my life needs a transformation.

I’ll change my “wait ‘n’ see” attitude.
I’ll change my “do it tomorrow” attitude.
I’ll change my “what people might say” attitude.

I’ll get out of my comfort zone and start taking some risks in life.

One must STOP in the caterpillar journey
for transformation, what we can become.
One must change to a much gooey mess
to undergo metamorphosis and change.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Umur 37 tahun, masih bermimpi. 10 tahun pengalaman bekerja, masih tidak berjaya dalam kerjaya. Apa yang silap, apa yang kurang?

Bukan aku tak bersyukur dengan apa yang aku ada, tetapi aku tahu potensi diri aku. Aku mampu pergi jauh dalam kerjaya dan menggapai bintang yang tak pernah aku fikir mustahil untuk digapai. Cuma yang perlu aku lakukan adalah transformasi diri. Berhijrah dari setiap aspek kehidupan.

Hijrah dari sikap “tunggu dan lihat”
Hijrah dari sikap “nanti dulu”
Hijrah dari sikap “malu apa orang kata”
Hijrah dari tempat “keselasaan”
Hijrah dalam “itu” dan “ini”

Ibarat kitaran hidup rerama, dari beluncas ke kepompong dan akhirnya terbang sebagai rerama yang indah.

Suatu Metamorfosis, sebuah transformasi!

Friday, March 27, 2009

CHABAI

“Prevention is better than cure”, a popular proverb but hardly followed by all. Maybe it is our Malaysian nature to have such a “Tidak Apa” (don’t care) attitude.

I loved eating hot and spicy food since young. Sambal belacan (grounded chilies mixed with prawn paste), fried ikan kembong and soy sauce was my favourite combination. The spicier it is the better it was. The number of chili’s increased as the years went by. A meal without chili was not considered a meal.

If only I had taken heed of mak’s nagging on my chili consumption. When I consume spicy food now it burns “both ways”, entry and exit. My stomach can no longer tolerate spicy food. There are times when I think that it will be the death of me……..God forbid!

@@@@@@@@@@@@

“Beringat sebelum kena”, selalu kita dengar pepatah ini, tapi jarang sekali kita peduli. Mungkin sudah lumrah kejadian manusia yang mudah alpa dan mengambil mudah semua perkara.

Aku memang suka makan pedas. Lagi pedas, lagi “best”. Seingat aku, waktu aku kecil dulu, aku akan suruh kakak aku gaulkan nasi bersama ikan kembong goreng, sambal belacan dan kicap bila makan tengahari. Ini dah cukup membuka selera makan aku. Sehingga besar, kalau makan nasi, mesti ada sambal belacan. Kalau tak ada sambal belacan, aku akan buat cili api sebagai ulam.

Mak selalu marah tentang tabiat pemakanan aku. Seperti biasa, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Sekarang aku dah terima bahana nya. Aku dah tak boleh makan masakan pedas lagi. Banyak masalah yang timbul. Perut aku dah tak boleh bertolak ansur dengan masakan pedas. Kekadang, hati aku berkata yang aku akan mati kerana masalah ini. Na’uzubillah! Minta dijauhkan…….

KOBENG

Aku belajar A,B,C dengan kakak aku. Tempat aku belajar agak strategik. Atas pokok jambu air sambil makan buah jambu air. Setiap kali aku tersilap menghafal, sebiji buah jambu hinggap kat atas kepala aku. Sakit memanglah sakit! Itu yang buat aku malas nak belajar. Bila orang tanya apa cita-cita aku bila besar nanti, aku dengan selamba menjawab,”nak jaga kambing”. Tak payah nak belajar tingi-tinggi!

Di mata keluargaku, aku ni seorang yang kuat berangan, IQ pun kurang kalau nak dibandingkan dengan abang dan kakak aku. Tidak ada sesiapapun pernah meletak harapan yang tinggi terhadap aku didalam akademik mahupun kehidupanku.

Mungkin aku tak setanding mereka didalam akademik, mungkin aku tak sehebat yang lain menjawat jawatan tinggi dan berpendapatan 5 ke 10 angka sebulan. Tetapi aku tetap bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. Aku masih ada impian dan saban malam aku nantikan mimpi-mimpi indahku menjadi realiti.

Kwep!kwep!kwep! Betul kata cicak!!

Thursday, March 26, 2009

MATAHARI


For the sun that rises every morning.....
For the moon whilst circling it......
For the ray that shines the day......
For the dark that covers the night......
For the sky and all its construction......
For the land and all its population......
For the soul whilst all its perfection......
Allah Subhanallah!

Monday, March 23, 2009

TULIPS




Tulips were among “Mak”’s favorite flowers. As they were not available locally, she decorated our house with artificial tulips. Mak was also a good DIY artist, sometimes she created her own artificial tulips instead of buying it. They looked just like the real ones. When my sister was in United Kingdom (U.K), she would buy Mak back artificial tulips too! Mak’s dream was finally realized when she went to Holland while visiting my sister in the U.K. She was finally able to touch and smell the real tulips. Mak passed away a year later.

Only God knows how much I miss her!

Friday, March 20, 2009

From Kodiang To Nilai


I was born 37 years ago in a small town named Kodiang. It has the best scenery I can ever imagine. With mountains and hills standing so beautiful as the town background, while the river and padi fields lay side by side harmonizing the landscape. The view from my house has the best scenery of all as it is built beside a river, with padi fields laying in my backyard, an a sturdy limestone hill named “Keplu” decorating the horizon.

My parents were teachers and I have a brother and 3 sisters. We are a heavyweight family since we are all big in size. Mak was a good cook and Abah liked bringing us out for good meals. Abah will drive his gigantic “Ford Cortina L”, and we will all squeeze in the car like canned sardines. Most of the time, Kak Norma (my eldest sister) will be left home. So sorry for her!

That was of course when we were young. As we got older, the old car could no longer accommodate us and soon I was also left behind with Kak Norma to look after the house. Being left at behind most of the time has turned me into who I am now, a man who values his privacy!

It was then I noticed that I had a flair in arts and painting. My first sketch was a Looney tune cartoon “Tom and Jerry” at the age of 4 and my mother quickly dismissed my talent by saying that it was my brother’s (never in my life have I seen my brother sketch anything!).

Having my own room and the time helped me to polish up my skills and techniques. “From Kodiang to Nilai” is actually my lifelong collection of my paintings and arts. All the art are uniquely created and they tell their own stories. So much to tell and so little time left!

Wassallam.