Monday, November 23, 2009

Made In Malaysia

Bila dengar lagu-lagu baru yang sedap melalui radio mulalah aku tak senang duduk. Tak senang duduk sebab rasa terpanggil untuk turut menyumbangkan karya aku untuk industri muzik tanahair. Frankly, we have so many talented singer yang tak pernah dihargai oleh peminat muzik sendiri. Rata-rata Malaysian listener masih lagi mengagungkan foreign artist. Aci kerat jari kalau buat survey kat ‘so called’ rakyat Malaysia yang “MAJU” ni pasti nama artis Indon dan omputeh meniti dibibir. Memang depa ni hebat, tapi artis-artis tempatan tak lah berdiri rendah sangat compared to them. Contoh artis tempatan yang pada pendapat aku sehebat artist luar seperti Faizal Tahir, Jac Victor, Amy Search dan Search of course!, Budak-budak underground yang kini dah ramai masuk mainstream music such as Bunkface, Pesawat, Pretty Ugly, Nitrus dan bersepah lagi nama-nama yang aku sendiri tak berapa ingat. Semuanya hebat-hebat. Bebudak reality TV, tak kurang hebatnya. Bebudak AF seperti Bob, Idayu, Amelya, Faizal, Farhan, Nubhan, Sahri and the gang, Bebudak program Mentor seperti johan Mentor season 1 , 2 & 3, semuanya hebat-hebat.



Korang pernah dengar album Reshmonu? How ‘bout a group called Nitrus? Pernah dengar lagu2 dari Pete Teo? Juwita Suwito? Afdlin Shauki? These local artist memang tak memalukan Malaysia. Dari arrangement muzik, susunan lirik hinggalah ke quality penerbitan. As good as foreign artist.


So Malaysian, next time kalau korang nak beli album Linkin Park or Papa Roach, cuba test dengar our local band such as Dr.Kronik, Bunkface, 1 buck Short, Meet Uncle Hussein, dan banyak lagi yang dah masuk aliran mainstream. Or kalau korang suka sangat dengan band Indon macam Samson, Dewa 17, Radja, naper tak boleh minat Nitrus, Koko, Exist, Pretty Ugly or Sofaz?


Tak payah tunding jari siapa yang silap dalam hal ni. To all Malaysian artist, teruskan usaha memartabatkan industry muzik tanahair ke satu tahap yang boleh dibanggakan. To artist-artist yang sentiasa mengeluh album tak laku, susah nak jual, tapi naper album MAWI @ SITI @ ADAM @ DAFI boleh jalan? Hebat sangat ker depa tu? Cari penyelesaian bukan cari ALASAN!!!

5 comments:

adiwarnatasya said...

Abang Amir betul tu.
Saya setuju!!!
Tapi zura memang anti lagu2 indon...hehehehhhh
"Salam Aidil Adha Buat Abang Amir dan Kak Intan"
Hati2 perjalanan pulang ke kampung yerr...:)

Amir Hazree said...

thanx zura,
tahun ni abang raya Korban kat Nilai jer.Esok nak buat Lemang kat Lenggeng,Rumah mak long Kak Intan.Abang pun nak ucap Selamat Raya Haji to Zura and famili too...Enjoy the Cuti and jangan main ujan!

putraZ said...

zaman dah maju... pemuzik2 bawah tanah skrg cukup senang nak hasilkan demo then masuk ke corong2 radio. Tak macam 10thn dulu, kne main kat fun fair haha. Sebenarnye masalah jugak kalau band2 cendawan lepas hujan ni terlalu banyak. Kualiti karya mereka kurang menyerlah. Takde identiti musik sendiri. So, nak org kita layan local music, kene beatlah kualiti karya mereka. Baru berbaloi nak beli cd local kita kan? Nasib baik ader gak Stesen radio mcm xfm yg 100% local music.. Hheheh sory bebel banyak2 kat sini

Amir Hazree said...

Betol apa yang u cakap.Quality vs Quantity.Yang banyak kat music scene sekarang mostly tak pentingkan quality music arrangement, sound dan production. nak jual demo kat orang, tapi sound macam jamming kat studio Ah Chong.Artis luar buat recording kat studio bawah rumah boleh jadi sedap naper kita tak boleh buat?

DiehardQueen said...

my dear abg,
Marketing strategy out jgk....lebih2 lagi radio station pun tak fully support...let's say Hot FM..memanjang indon nyer lagu...dah macam radio indon...
Anyway...I really miss ur song....hope one day I can sing again.....kalu boleh upload lagu yg buat tuk mak tu....

adek.bongsumu